Vad är IPTV och vad är skillnaden med Ott-tjänsten?

Om du inte arbetar i vissa TV-media, är chansen att du inte har hört talas om termen IPTV. Men det är också mycket troligt att du har använt det i flera år.

Och det är också mycket troligt att du kommer att använda det mer i framtiden. Men vad är IPTV och hur fungerar det? Här förklarar vi.

Vad är IPTV?

IPTV står för Internet Protocol Television. Som du kanske har föreställt dig är “IP” i IPTV samma som en dators IP-adress.

Kort sagt, det är tv-programmering som sänds över internet.

För att få internet-TV behöver du en bredbandsanslutning och en router. Därför skickas videoklippen via Internet för att ta emot dem på en dator eller annan enhet.

Set-top lådor och TV-apparater som inkluderar IPTV-tjänster gör att du kan komma åt TV-kanaler som Showtime, Fox Network, CBS, HBO, etc.

IPTV är en teknik för att titta på TV med Internet-protokollet över LAN eller Internet, istället för att titta på kabel eller satellit-TV.

Det viktiga att förstå vad IPTV är är att det här alternativet har en fördel jämfört med nedladdat media, eftersom det kan överföra direkt från källan, i mindre delar av data.

Denna effekt är känd som medieöverföring.

Visst är det första varumärket som kommer att tänka på Netflix. Men det finns en liten detalj. Netflix använder inte IPTV box, men ott (over-the-Top).

När vi pratar om smarta TV-apparater och internet-tv-programmering kommer vi förmodligen att höra termerna OTT och IPTV.

Oroa dig inte om dessa villkor verkar förvirrande.

Båda hänvisar till att leverera innehåll till slutanvändare, men det finns en stor skillnad i den mekanism som används av både för att leverera innehåll.

Med den här artikeln vill vi hjälpa dig att förstå vad som är IPTV Boxar och vad är OTT och vi vill hjälpa dig speciellt om du är nybörjare i dessa termer och vill lära dig grunderna.

Vad är OTT?

Ott hänvisar till “over-the-top”, vilket betyder video on demand, eller video on demand (VOD)

Ott överföring når din TV via Internet utan att behöva en prenumeration på en traditionell kabel eller satellit betal-tv-tjänst. Några populära OTT-tjänster inkluderar

Netflix Amazon Prime Videor Hulu osv

Är OTT bättre än IPTV? Vad är skillnaden?

Det är ett känt faktum att OTT och IPTV är system där video levereras via Internet. Så, vad exakt är skillnaden mellan de två?

IPTV-box levereras via en tjänsteleverantörs egen infrastruktur (hårdvara / utrustning), medan OTT-tjänster levereras via det offentliga Internet.

Även om både ott-teknik och IPTV använder Internet för att leverera sändningsinnehåll, tillhandahålls ott-överföring över ohanterat öppet Internet, medan IPTV använder ett dedikerat nätverk eller en operatörshanterad Infrastruktur.

Med tjänster som Netflix, Hulu, YouTube och andra, OTT har vunnit popularitet under de senaste åren.

Säkerhet: IPTV vs OTT

Hittills tror du förmodligen att ott-anslutningen är bättre än IPTV. Men följande är en mycket viktig differentialpunkt.

OTT-tjänster ger tillgång till innehåll och webbplats som du kan hitta på internet, men det innebär också att det inte är möjligt att tillhandahålla säkerhetsgarantier för innehållet som nås.

Enligt IPTV-webbplatsen använder IPTV säkra och dedikerade nätverk för att sända videoinnehåll som har valts av en tjänsteleverantör.

Signalkvalitet

Med en OTT-tjänst beror bildkvaliteten på innehållet på din TV på kvaliteten på din internetanslutning.

Som du säkert vet finns det flera faktorer som kan störa kvaliteten på din internetanslutning.

Även miljöfaktorer som vind eller regn kan påverka kvaliteten på internetsignalen.

Å andra sidan fungerar en IPTV-tjänst genom en stabilare nätverksanslutningsinfrastruktur och gör det möjligt för telekomoperatörer att stödja leverans med hög kvalitet.