Vad är kollagen, vad är det för och varför är det viktigt?

Som vi redan har sagt är kollagen som du kan köpa från Snorbilligt.se är ett protein som vår egen kropp producerar om vissa ämnen som C-vitamin är närvarande. Det finns flera typer av kollagen — från typ I till typ XII-och det är närvarande i nästan allt i vår kropp. Det är det mest rikliga proteinet hos människor och står för mer än 30% av det totala proteinet.

Vad är kollagen och varför ska du köpa kollagen från Snorbilligt , vad är det för och varför är det viktigt? Ta reda på!

Du har säkert hört talas om kollagen och hur det hjälper i skönhetsbehandlingar. Men vet du vad kollagen är och var det kommer ifrån? Hur fungerar det i vår organism? Varför behöver vi det? Låt oss nu prata lite mer om detta så kända protein och alla fördelar Det erbjuder!
Vad är kollagen?

Kollagen är ett snabbabsorberande protein och finns naturligt i kroppen. Det bidrar också till hudens elasticitet och motstånd, till naglarna och hårets hälsa och är ansvarig för att bilda fibrerna som stöder kroppens vävnader — som ben, muskler, senor och leder.

Varje aktivitet av detta protein är etablerad av olika typer av kollagen. Alla deltar i bildandet av någon del av vår kropp. Typ i kollagen, till exempel, är en del av konstitutionen av senor och lös, tät bindväv. Kollagener av typ X, XI och XII deltar i sin tur i bildandet av brosk.
Vad är kollagen?

I grund och botten bidrar kollagen till att främja större elasticitet och styrka. För att kroppsrörelser ska uppstå måste senor och ligament vara flexibla och samtidigt resistenta.

En annan verkan av kollagen är i brosket som finns mellan lederna: det förhindrar att benen slår varandra och orsakar slitage och smärta. När det gäller estetik är kollagen det främsta ansvaret för att lämna vår hud vackrare, fastare och med färre rynkor.

Mängden kollagen i huden är den stora skillnaden mellan epitelvävnaden hos en person i åldern 20 och en annan i åldern 70. Även om det är naturligt producerat av kroppen, ju mer tid passerar, desto mindre kollagen vi tillverkar och följaktligen tenderar uttryckslinjer och sagging att dyka upp.

När allt kommer omkring, från 30 års ålder minskar produktionen av kollagen, och dess brist börjar uppfattas. Därför är det viktigt att fylla på kollagen inte bara för estetiska faktorer utan också för dess grundläggande roll i rörelse och för bruskens funktion.
Vad är hydrolyserat kollagen?

För närvarande hittar vi ofta på marknaden denna typ av kollagen. Hydrolyserat kollagen innehåller 20 typer av aminosyror, mineralsalter och vitaminer — särskilt vitamin C. denna typ är pulveriserad, det vill säga fri från vilken typ av vatten som helst (hydrolys är nedbrytningen av ämnen med vattenförlust).

Vid tillverkningstillfället lyckas industrier lämna detta protein i en minsta storlek, idealisk för att kroppen ska kunna absorbera den snabbt. Därifrån sker samma naturliga process: kollagen kommer i kontakt med vatten och blir en del av vävnadens struktur.
Vilka är de andra typerna av kollagen som finns?

De olika typerna av kollagen finns i olika former så att tillskott sker lättare och snabbt — som i kapsel och pulver. Men förutom hydrolyserat kollagen finns det andra typer och var och en har sin egen funktion. Läs mer:
Kollagen Typ I

Det är den vanligaste som finns, särskilt på platser som får stora påfrestningar och behöver mer motstånd, såsom i fibrös brosk, senor, lös och tät bindväv, ben, dermis och till och med hornhinnan. Det bildar alltid buntar och tjocka kollagenfibrer, anordnade parallellt.
Kollagen typ II

Strukturellt är det inte möjligt att skilja kollagen II från typ i: det kan också hittas i regioner som motstår större tryck, såsom i hyalin och elastiskt brosk, i ögonen och intervertebrala skivor.

Dess syntes sker i kondrocyter-det vill säga i celler som finns i broskvävnad-och producerar inte buntar. Dessutom är kollagen typ II mer indicerat för behandling av artros, för det faktum att detta protein hjälper till att återställa brosket i lederna.
Kollagen typ III

Det är närvarande i glatt muskulatur och i överflöd i lös bindväv, som utgör retikulära fibrer. Det kan också hittas i endoneur, aortaartären i hjärtat, trabeculae av hematopoietiska organ, lungorna, levern, livmodern och tarmmusklerna.
Kollagen typ IV

Denna typ ligger i basal lamina, njurar, glomeruli och lins i linskapseln. Det binder inte i de tunna och mycket små fibrerna, och har funktionen av filtrering och stöd.
Kollagen Typ V

Det kan associeras med typ I, eftersom det också finns i regioner som får stora spänningar. Det är fortfarande ansvarigt för att erbjuda kroppens vävnader möjligheten att sträcka och motstå olika faktorer. Det finns i blod, senor, ben, placenta och även på huden.
Kollagen typ VI

Det är närvarande i de flesta bindväv, som finns i placentans intima lager, i blod, hud och intervertebrala skivor.
Kollagen typ VII

Det finns i chorioamniotiska membran och celler, i placentan, och även i dermo-epitelkorsningen.
Kollagen typ VIII

Det ligger i cellerna i endotel-epitelmembranet som fodrar den inre delen av blodkärlen.
Kollagen typ IX

Denna typ är associerad med kollagen av typ II, eftersom det finns i näthinnan, hornhinnor och brosk, som är en proteinkomponent i organ. Dess funktion är att hålla cellerna tillsammans och erbjuda motstånd mot eventuella tryck.
Kollagen Typ X

Typ X kollagen ligger i zonen av hypertrofiska brosk, där kondrocyter är större, med cytoplasma riklig i glykogen.
Kollagen typ XI

Denna typ av kollagen finns i de intervertebrala skivorna och interagerar med typerna II och Xi.
Kollagen typ XII

Det är förknippat med typerna i och III, och kan lokaliseras i regioner som får höga påfrestningar — som i ledband och senor.
Vilka är fördelarna med kollagen?

Det är ingen slump att detta ämne har blivit så populärt. Förutom de fördelar som kollagen erbjuder för senor, ledband och hela ledsystemet är det också idealiskt för personer som har problem som artrit, artros och osteoporos.