Varför du kanske inte behöver en VPN

Det är viktigt att förstå inte bara vad en VPN kan göra utan också vad den inte kan göra. Som beskrivs ovan, VPN är som en tunnel. VPNS skyddar dig från människor som försöker snoka på din trafik i transit.

Offentliga nätverk gör det enkelt för angripare att få en kopia av dina nätverksdata. Om dina data skickas okrypterade – webbplatsen du ansluter till inte använder HTTPS – kan resultaten bli katastrofala. Webbläsare gör det enkelt att avgöra när anslutningen är säker: Leta efter en grön låsikon högst upp på skärmen. Dessa dagar de flesta webbplatser ansluta över HTTPS, så du är förmodligen bra. Men om den gröna låsikonen inte finns där kan vem som helst visa vilka data du skickar. Om du inte använder en VPN.

Att lägga till en VPN skyddar även dina okrypterade data från nyfikna ögon. Var noga med att kolla in vår guide till att använda en VPN för att se till att du har allt korrekt konfigurerat.

En VPN ändrar också din IP-adress, vilket skyddar din integritet i viss utsträckning. Tyvärr är detta inte lufttätt. Ett webbaserat API som kallas WebRTC kan läcka din IP-adress även bakom en VPN. Om detta är ett problem inaktiverar du WebRTC i webbläsaren. Mullvad har instruktioner om hur man inaktiverar WebRTC i de flesta webbläsare.

Det är diskutabelt hur mycket maskering din IP-adress verkligen hjälper till att skydda din integritet i första hand. Din IP-adress är bara en av många, många bitar av data som webbplatser samlar in om dig. Om sekretess är ditt problem, du är bättre med hjälp av webbläsare (och tillägg) som erbjuder verktyg för att skydda din integritet, som Mozilla Firefox eller, om du vill få allvar med privatlivet, Tor webbläsare.

För att lägga till förvirringen kring VPN, leverantörer- även en av de leverantörer jag har rekommenderat här, tyvärr- ofta engagera sig i vilseledande marknadsföring. Nästan varje VPN-tjänst webbplats jag besökte hade någon form av röd banner hävdar att jag var “inte skyddad,” även när jag använde en VPN på den tiden. Problemet är att jag inte använde deras VPN. Ärligare VPN-leverantörer, som Mullvad, berätta vad som faktiskt händer: “Du är inte skyddad av Mullvad. Kudos till Mullvad för att inte använda rädsla för att sälja.

Hursomhelst, det viktiga att komma ihåg är att använda en VPN inte gör dig anonym. Vpn-nätverk kanske inte kan göra mycket för att skydda din integritet, men de är ett viktigt verktyg för att skydda dina okrypterade data via osäkra nätverk.

Om du vill kringgå någon form av geografisk begränsning av innehåll, bläddra säkert över öppna nätverk eller komma runt ett innehållfilter på ISP-nivå, är ett VPN ett användbart verktyg.